Dirigent

Zijn eerste muzikale stappen zette Frans Hendrikx bij Fanfare Concordia te Ittervoort en de Koninklijke Harmonie van Thorn. Van Fanfare Concordia was hij niet alleen 25 jaar lid maar ook 10 jaar dirigent. Tijdens deze periode steeg het muzikale niveau van de Fanfare behoorlijk, en onder zijn leiding werd dit orkest Limburgs en Nederlands kampioen in de Ere-afdeling en in 1994 zelfs Europees kampioen in Trier.

Na zijn studie aan de Pedagogische Academie volgde Frans Hendrikx de Muziekopleiding aan het Brabantse Conservatorium te Tilburg. De hoofdvakken waren Bastuba en Directie.

In 1989 behaalde hij met medewerking van de Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag en de Johan Willem Friso Kapel uit Assen het diploma Uitvoerend Musicus Directie. Verder volgde hij nog lessen orkestdirectie bij Jac van Steen en Masterclasses bij Enrique Garcia Assensio, Arnold D. Gabriël en Jan Cober.

Van 1987 tot 2005 was hij als bastubaïst verbonden aan de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag en van 2005 tot 2012 als bastubaïst werkzaam bij het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht ”Bereden Wapens”.

Van 1989 tot 1997 was hij dirigent van Fanfare NJA uit St. Oedenrode. Door met deze Fanfare driemaal achtereenvolgens met lof te scoren en het hoogste aantal punten te halen op de concertwedstrijden in de 1e divisie promoveerde deze vereniging onder zijn leiding naar de concertafdeling. Met Fanfare Eendracht Dieteren behaalde hij eveneens mooie successen op diverse concoursen en toernooien. Ook Société St. Martin Fanfare de Stein en Harmonie St. Caecilea Swalmen stonden onder zijn leiding.

Vanaf 1992 is hij dirigent van Harmonie de Drie Horens uit Horn waarmee hij promoveerde van de 3e naar de 1e divisie met een Limburgs en Nederlands Kampioenschap in de afdeling Uitmuntendheid, en nam hij met dit orkest tweemaal deel aan het WMC te Kerkrade. Frans Hendrikx heeft verder als gastdirigent verschillende concerten gegeven met professionele orkesten van de Koninklijke Landmacht zoals de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag, het Trompetter Korps der Bereden Wapens in Amersfoort, een professioneel fanfare-orkest van de landmacht.

Naast dirigent en het zelf muziek maken is hij sinds 2005 muziekinhoudelijk deskundige bij de landelijke muziekbond VNM (Verenigde Nederlandse Muziekbonden) en vanaf 2009 gecertificeerd internationaal jurylid voor de blaasmuziek bij de CISM.