Opleiding

Stel: jij wilt bij de fanfare…

                                      …wat doe je dan?

Instrument:

Je krijgt van de fanfare een instrument, meestal een bugel of trompet, soms een saxofoon. Voor slagwerk een kleine trom.

Oefenen:

Elk begin is moeilijk, dus moet je veel oefenen. Samen met een leraar van de muziekschool oefen je elke week in het gemeenschapshuis om een mooie toon te krijgen en de juiste techniek te leren. Voor bugel en trompet is dat op woensdagmiddag, voor saxofoon op zaterdagmorgen en voor kleine trom op vrijdagavond. Thuis oefen je dan aan de muziekstukken die je je docent je heeft opgegeven als huiswerk, zodat je in de volgende les kunt laten horen dat je vooruit bent gegaan.

Ook is er elke vrijdag om 19.00 uur tot 20.00 uur een gezamenlijke repetitie met alle jeugdleden. Dit doen we om samen met anderen leuke muziek te spelen.

Examen:

Je gaat dan naar de muziekschool om een diploma te halen. De muziekleraar beslist wanneer je op examen kunt. Het examen bestaat uit een praktisch deel, dus het spelen op je instrument en een theoretisch deel, waarin je wat meer leert over de achtergrond van muziek en de betekenis van allerlei termen. De theorie begint meestal na 2 jaar en wordt gegeven op de muziekschool zelf.

Samen spelen:

Als de fanfare een Nieuwjaarsconcert of Open-Air-Concert geeft, dan mogen alle leerlingen, die nog niet bij het korps zijn, samen optreden. Er worden dan met die groep hele leuke liedjes ingestudeerd. En samen muziek maken is toch waar het later om draait, dus dan kun je alvast wennen.

Bij het korps:

De meeste muzikanten komen bij het korps na twee jaar opleiding te hebben gevolgd. Dan heb je meestal ook al de eerste graad gehaald.

Wat houdt dat nou in, bij het korps?

  • Vrijdagavond repetitie van 20.00 tot 22.15 uur in het gemeenschapshuis. Tijdens die repetities leer je om samen met alle andere mensen van de fanfare en natuurlijk met de dirigent mooie muziek te spelen
  • Concerten geven.
  • Marcheren op straat tijdens een processie of een serenade.
  • Optocht met Sinterklaas, St. Maarten, Carnaval en Koningsdag.

Het is bij de fanfare heel gezellig!

Kosten:

De opleiding hoeven je ouders niet helemaal zelf te betalen: de gemeente Nuth en de fanfare betalen een gedeelte en de rest betalen je ouders zelf.